Mi az ISO 37001?

Az ISO 37001 nemzetközi szabvány az anti-korrupciós irányítási rendszer létrehozására, bevezetésére, fenntartására és fejlesztésére határoz meg követelményeket.

Az anti-korrupcióra vonatkozó általános tájékoztatás és ezen nemzetközi szabvány alkalmazásával kapcsolatos terminológiára vonatkozó információk az ISO 37000 szabványban találhatók. A szervezetek az alapelvek figyelembevételével segítséget kaphatnak vagyongazdálkodásuk szervezeten belüli fejlesztéséhez.

Mi a korrupció?

A korrupció egy széles körben elterjedt jelenség, amely komoly társadalmi, morális, gazdasági és politikai aggályokat vet fel, aláássa a jó kormányzást, gátolja a fejlődést és torzítja a versenyt. Erodálja a jogbiztonságot, aláássa az emberi jogokat és akadályozza a szegénység enyhítését. A korrupció növeli továbbá a vállalkozás költségét, bizonytalanságot hoz a kereskedelmi tranzakciókba, növeli az áruk és szolgáltatások költségét, rontja a termékek és szolgáltatások minőségét, amely az élet elvesztéséhez és vagyoni kárhoz vezethet, illetve tönkreteszi az intézményekbe vetett bizalmat és megakadályozza a piacok tisztességes és hatékony működését.

A nemzeti kormányok az olyan nemzetközi megállapodások, mint például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Külföldi hivatalos személyek megvesztegetése elleni küzdelemről szóló Egyezménye, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete Korrupció elleni Egyezménye létrehozása és nemzeti jogalkotásuk révén előrehaladást értek el a korrupció elleni küzdelemben.

Kinek készült ez a szabvány?

Ez a szabvány a nemzetközi jó gyakorlatot tükrözi és valamennyi jogrendben alkalmazható. Egyaránt alkalmazható továbbá kis, közepes és nagy méretű szervezetekre, akár a közszférában, akár a magánszférában vagy a nonprofit ágazatban végzik tevékenységüket. A szervezetre jellemző korrupciós kockázatok többek között a szervezet méretétől, tevékenységének jellegétől, mértékétől és összetettségétől, valamint attól függenek, hogy a szervezet tevékenységét hol és mely ágazatokban végzi.

Ez a szabvány is integrálható?

Az ISO 37001 anti-korrupciós irányítási rendszer SL melléklet szerint íródott, így akár önállóan, akár bármely más integrált irányítási rendszerrel (pl. ISO 9001, ISO 14001) alkalmazható.